Blog

Píšu blog pro tvůrce, výtvarníky, zapálené kreslíře a malíře. 

Michaela Málková
jak malovat narcis akvarelem

Jak namalovat akvarelem narcis – záložka

Jarní květiny často lákají, abychom po dlouhé zimě bez barev vytáhli pestrou paletu akvarelů a začali malovat. Pojďme si namalovat akvarelem jarní záložku s narcisem.

Celý článek
jak se naučit akvarel

Jak malovat akvarel aneb akvarel se nenaučíte díváním na videa a krásné obrázky, ale jeho praktikováním.

Začnu otázkou. Naučili jste se malovat akvarel díváním na videa a obrázky? Popravdě bych řekla, že máte možná o malování lepší představu, určitě spoustu inspirace, která časem zase vyprchává a celý proces skoukávání videí pokračuje a je nekonečný.

Celý článek
automatická kresba

Automatická kresba – k čemu je dobrá?

Nemáte na tvoření čas, ale rádi byste se kresby/malby nevzdali? Mám pro vás dobrý tip, jak se od kresby nebo malby nevzdálit a přitom stačí jen pár minut denně. Chvilka automatické kresby vám bude k užitku. 

Celý článek
Velikonoční vejce malované akvarelem

Malování vajíček pomocí akvarelu

Malování vajíček můžeme brát jako nezbytnou nutnost našich tradic nebo se na to můžeme vrhnout s větší radostí a hravostí. Dnes si ukážeme, jak lze malovat vajíčka pomocí akvarelových barev a také akrylových inkoustů.

Celý článek
Málková kresba - vědma

Nicnedělání = jako sprosté slovo dnešní doby

Máte taky pocit viny, když byste si měly (dnes píšu především k ženám) dát nohy nahoru ve chvíli, kdy je doma celá rodina? Máte pocit, že nejde si jen tak lehnout a nic nedělat? Kdybych si odpoledne vzala do ruky knihu, lehla si s ní na gauč a manžel vedle mě pracoval, tak bych to asi psychicky nezvládla. Ale rozhodla jsem...

Celý článek
proč začít kreslit

Proč začít kreslit aneb není čas odkládat své sny

Líbí se vám kreslení? Chcete se naučit kreslit, ale zdá se vám to jako neuskutečnitelný sen? Raději ani neberete tužku do ruky, protože si připadáte, že máte obě ruce levé? Jenže v hloubi duše máte stále tu touhu začít kreslit… A právě o tom bude dnešní článek. Neodkládejte to. I kdyby vám bylo 50, 70… let. V každém věku můžete...

Celý článek
Napínání papíru

Jak napnout papír a nezešílet

Kolikrát se mi stalo, že jsem si jen tak do skicáku něco nakreslila a pak použila akvarelové barvy, díky nimž se papír celý zkroutil. Výsledná malba by byla skvělá, jenže pokroucený a nekvalitní papír celý dojem poničil. Stalo se vám to také? Pocit zoufalství, že se vám něco povede a nedá se to nikde prezentovat? Jsou možnosti, jak to...

Celý článek
Málková - kočky

Jak získat divákovo srdce pomocí barev a barevných kontrastů

Vždy když tvoříte, měli byste mít na paměti proč dílo dělám, co tím chci říct a co si z toho divák může odnést. Jsou to základní otázky, které si můžete pokládat i sami pro svou tvorbu. Jedním z hlavních pomocníků vám můžou být barvy a použití jejich kontrastů. Zkuste zapřemýšlet, jestli nějaké kontrasty vědomě používáte. Rozepsala jsem mnoho možností, které při...

Celý článek
Pirátská zpráva

Jak mi piráti pomohli s rodičovstvím

Máte děti, které nechcete stále komandovat, ale byli byste rádi, kdyby dělaly své „povinnosti“ samy od sebe? Stále jsem si říkala, ono to nějak jít musí. Jiné maminky na to také přišly, proč bych na to nepřišla já?!

Celý článek
ruce od hlíny

Ruce v hlíně aneb tolik energie a nápadů jsem nikdy neměla

Dnes bych chtěla napsat o jedné své vášni. Probouzí se s prvními kvítky na konci zimy a proplouvá až do brzkých zimních dní, kdy se stejně jako já trochu uspí. Má velká vášeň je hlína. Ano! Opravdu hlína! Nořit ruce do hlíny, sázet, sklízet, drhnout ruce od hlíny, aby pak zůstaly stejně černé jako před umytím (nepoužívám většinou rukavice).

Celý článek